LoKoKo Bisons divarissa kaudella 2017-18, kaksi kautta – kaksi sarjanousua

Nyt kun kauden päättymisestä on tovi kulunut, on ehkä syytä palata menneisiin tapahtumiin. Talousvaikeuksien vuoksi Läntiseen II-divisioonaan 2016 pudotetun Bisonsin ainoa tavoite oli nousta nopeasti takaisin valtakunnallisiin sarjoihin. Vahvalla joukkueella kausi II-divisioonassa sujui ilman tappioita ja nousu valtakunnalliseen miesten 1B-divisioonaaan oli tosiasia.

Joukkueen kokoaminen M1DB-kautta ajatellen lähti käytännössä täysin puhtaalta pöydältä. Nousun varmistanut Garcia Hopkins siirtyi päävalmentajan paikalta sivuun ja vastuun otti harteilleen Lahdesta Loimaalle muuttanut Arttu Mannelin. Lahden juniorikoriksen parissa uransa työskennellyt ja Lahti Basketballin päävalmentajana tulosta tehnyt Mannelin oli halukas ottamaan uuden askeleen urallaan ja päätti keskittyä Biisonien ”uuteen tulemiseen”. Mannelin teki kerralla 3+2 vuotisen sopimuksen, mikä oli oiva lähtökohta alkavalle kehitysprojektille.
Mannelin houkutteli Loimaalle tukun uusia, mutta hänelle ennestään tuttuja pelaajia. Ainoastaan Jani Kivinen ja Markus Lammela jatkoivat II-divisioona joukkueesta.

Bisons sai riveihinsä nipun M1DA ja M1DB-joukkueissa pelanneita pelaajia ja joukkueen runko näytti etukäteen sarjan vahvimmalta. Sebastian Bookerilla oli kokemusta divarien lisäksi Korisliigasta Kauhajoen Karhun sekä Namika Lahden paidassa. Juho-Matti Henttonen oli ennestään tuttu näky Loimaalla, miehen pelattua 2015-16 rinnakkaislisenssillä sekä Biisoneissa että Forssan Koripojissa. Lisäksi joukkuetta vahvistettiin LoKoKon omilla junioripelaajilla ja lisäksi Hannu Lammela liittyi Mannelinin apuvalmentajaksi. Ensimmäiseksi amerikkalaisvahvistukseksi värvättiin Joshua Caldwell.

Apuvalmentaja Hannu Lammela totesi alkukauden olleen valmennuksellisesti haastava:

  • Kaikki oli kauden alussa uutta. Uudet pelaajat, uudet valmentajat sekä uusi sarjataso. Omalta osaltani harjoitusten sovittaminen päivätyön jatkoksi oli ajoittain raskasta ja viikonloput kuluivatkin sitten reissatessa ympäri Suomea, totesi Lammela.

Raholan Pyrkivästä Biisoneihin siirtynyt Tommi Rasi oli joukkueen vahvuudessa, mutta samaan aikaan suoritettu varusmiespalvelus haittasi merkittävästi Rasin osallistumista harjoituksiin ja peleihin syyskaudella. Samalla joukkue koki pieniä loukkaantumisia ja miehiä oli satunnaisesti sivussa otteluista. Kerran viikossa pelattu ottelutahti kuitenkin riitti pelaajaringin pyörittämiseen ja pelit sujuivat voitokkaasti. Runkosarjan ainoa tilastotappio tapahtui lokakuun loppupuolella Perniössä. Muuten Bisonsin pelaajamateriaali sarjassa tuntui olevan lähes ylivoimainen, ja pelit saattoivat ratketa usein jo ensimmäisen puoliajan aikana.

Ennakkoon vahvimmaksi haastajaksi ennakoitu Helsingin NMKY vahvisti joukkuettaan tammikuun aikana, kun pelaajarinkiin liittyivät Helsinki Seagullsin Ricky Waxlax sekä M1DA:n levypalloykkönen Arsene Towa. Osaltaan tämän seurauksena Bisons reagoi myös pelaajamarkkinoilla ja toiseksi amerikkalaisvahvistukseksi hankittiin Brandon Norfleet.

Norfleetin vahvistettua joukkuetta Bisons pelasi vahvan kevätkauden ja katseet oli hyvissä ajoin suunnattu alkaviin pudotuspeleihin. Raholan Pyrkivä ei vielä puolivälierissä pystynyt kunnolla haastamaan loimaalaisia, vaan sarja meni suoraan 2-0 Biisoneille. Välierissä vastaan asettui KaU Koris Karkkilasta, joka tarjosi muutamassa ottelussa jo kovan haasteen. Karkkilan kohtaloksi koitui kuitenkin pelaajaringin kapeus ja niinpä Bisons marssi finaaliin otteluvoitoin 3-0.

Finaaleissa Bisons sai runkosarjavoiton myötä kotiedun Helsingin NMKY:tä vastaan. Bisons aloitti Loimaalla hyvin, mutta vastaavasti Helsingissä Namika tasasi voitot. Sarjan kolmas ottelu Loimaalla oli todellinen trilleri, jonka Bisons vei lopulta niukasti 84-80. Neljännessä kohtaamisessa nähtiinkin sitten kauden parasta Bisonsia. Divarin mestaruus irtosi lopulta selvin lukemin 70-97.

Kausi oli monella tapaa menestyksekäs. Päätavoite eli sarjanousu tapahtui heti ensiyrittämällä ja yleisö löysi mukavasti ottelutapahtumiin. Sarjan suurin yleisökeskiarvo kertoi lajin kiinnostuksesta Loimaan seudulla. Myös sinnikkäät Bisons-fanit jaksoivat pelistä toiseen seurata suosikkejaan ja faniporukan kannustus toi kotiottelun tuntua myös vierasotteluihin.

Myös yhteistyökumppanit ovat vaikeinakin aikoina pysyneet Biisoneiden tukena ja nytkin mahdollistaneet toiminnan jatkumisen sekä Biisonein uuden tulemisen!

Sarjan voiton myötä Bisons voi seuraavalle pelikaudelle hakea sarjalisenssiä M1DA:sta. Joukkueen runko pysyy pitkälti kasassa kun kuluneen kauden pelaajista kahden vuoden sopimukset on voimassa Esko Salosella, Juho-Matti Henttosella sekä Rasmus Marttisella. Petteri Ruutiainen tukkii jatkossakin korin alustoja 1+1 vuotisella sopimuksella. Lisäksi muiden viime kauden pelaajien kanssa neuvotellaan jatkosta. Bisons tullee saamaan kilpailukykyisen joukkueen myös alkavalle pelikaudelle. Kotimaisten pelaajien kiinnostus Bisonsia kohtaan on taas selvästi kasvussa. Mannelin on arvostettu valmentaja erityisesti nuorten pelaajien parissa, joten mielenkiinnolla jäämme odottamaan tulevia pelaajasopimuksia.

M1DA muuttuu jonkin verran tulevalla kaudelle. Kaarinan Ura Basket nousi tänä keväänä Korisliigaan ja Järvenpään Koripalloseura putosi sarjasta. Oulun Ynnin talousvaikeudet antavat vielä odottaa nähdäänkö tulevana vuonna divarikorista Oulussa lainkaan. Ajan myötä selviää myös nouseeko esimerkiksi Bisonsille finaaleissa hävinnyt Helsingin NMKY villillä kortilla ylempään divariin. Mitä tapahtuu Korisliigan Espoo Unitedille? Kysymysmerkkejä on ilmassa jopa aiempia kausia enemmän ja tämä tulee näkymään myös pelaajaliikenteessä.

Tulevan kauden sarjan kovimmat joukkueet löytyvät todennäköisesti kaksikosta Lahti Basketball & Torpan Pojat. LaBa:n kohtaaminen lienee lahtelaisten Mannelinin, Salosen ja Henttosen kauden odotetuimpia hetkiä. Vuodesta toiseen pelaajienkehittäjänä toimiva HBA-Märsky tarjoaa uudenlaisen haasteen sarjan joukkueille. Maan kovimmista junioripelaajista koostuva HBA toimi myös Lauri Markkasen ponnahduslautana Arizonan yliopistoon. Mielenkiintoa lisännee myös Varsinais-Suomen derby Turun Kristikaa sekä lähipelit Forssan Koripoikia vastaan.

Kauden jälkeen tavoitettu Esko Salonen nautti ensimmäisestä kaudestaan Loimaalla:

Tykkäsin pelaamisesta Loimaalla todella paljon, kun hommat toimi kentällä ja sen ulkopuolella moitteettomasti ja itse pystyi keskittymään olennaiseen. Fanit pitivät meteliä jokaisessa matsissa ja talkoolaiset hoitivat salin hienoksi. Tietysti voittaminen  tekee pelaamisesta aina hauskempaa, tiivisti Salonen kauden tapahtumia.

2018-05-08T09:51:09+00:00 8.5.2018|Ajankohtaista|