LoKoKo Bisons uuden haasteen edessä – M1DA kaudella 2018-19

Viime kauden Divisioona 1B:n voiton jälkeen Bisons lunasti paikkansa sarjatasoa ylempää Divisioona 1A:sta. Bisonsin finaalivastustaja HNMKY nousi myös sarjatasoa ylemmäs, heille myönnetyn villin kortin ansiosta. Liigaan nousi Kaarinan Ura Basket ja sarjasta putosi Järvenpään Koripalloseura.

Bisons on alkavalla kaudella uuden tilanteen edessä, koska joukkue ei ole sarjan suurin ennakkosuosikki. Läntisessä II-divarissa ja Divari 1B:ssä Bisons kantoi suosikin viittaa lähes kaikkien asiantuntijoiden mielestä. Nyt kilpailu kovenee merkittävästi. Päävalmentaja Arttu Mannelin näkee Bisonsin yhtenä kärkijoukkueista, mutta valmentajalle tuttu Lahti Basketball on ehkäpä se suurin voittajasuosikki:

  • Sarja on todella kovatasoinen. Lahti Basketball on selkeä suosikki, mutta sen jälkeen on useampi kova haastaja. Siihen samaan haastajien joukkoon me pyrimme ja kunhan peli lähtee rullaamaan niin varmasti myös pääsemme, ennakoi Mannelin.

LaBa vahvistui merkittävästi, kun kaikille tuttu Vesa ”Villen veli” Mäkäläinen palasi kotiin Lahteen. Myös entinen Korisliigapelaaja Ilkka Vuori teki comebackin muutaman vuoden tauon jälkeen. Lahden kova kotimainen runko yhdistettynä pariin laadukkaaseen amerikkalaisvahvistukseen takaa hyvät lähtökohdat joukkueelle.

Myös viime kauden runkosarjavoittaja ja finalisti HBA-Märsky jatkaa lahjakkaiden junoripelaajien kehittämistä ja valmistaa pelaajia Yhdysvaltojen yliopistoelämään. Joukkueen jättivät Andre Gustavson, Elias Valtonen sekä Miika Heinonen, mutta edelleen joukkueessa on suuria tulevaisuuden tähtiä, kuten tänä vuonna Susijengissä läpi lyöneet Mikael Jantunen sekä Ville Tahvanainen. Laajaa pelaajarinkiä pyörittää Antti Koskelainen apunaan Suomi-legenda Hanno Möttölä.

Tuttuun tapaan myös ToPo Juniorit ja viime kauden 1B-finalisti HNMKY ovat laadukkaita joukkueita ja taistelevat illasta toiseen voitoista. Topo on sarjan kokenein joukkue kun 43-vuotias HL Coleman sekä 37-vuotias Arsene Towa jatkavat uraansa Topon paidassa. Helsingin Namikan kokoonpano pysyi ehkäpä parhaiten kasassa ja vahvistui entisestään Katajasta siirtyneellä Mikael Kauhasella. Namikalla on käytössään useita Seagullsin rinnakkaislisenssipelaajia, joten materiaali on äärimmäisen laaja.  Turun Kristika muodostuu laadukkaista kotimaisista pelaajista kuten Korisliigasta KTP:n paidasta tutusta Mikael Aallosta sekä Bisonsin riveissä Suomen Mestaruuden voittaneesta Santeri Latvalasta. Korikouvot pelaa laajalla pelaajamateriaalilla ja saa peleihinsä Liiga-Kouvojen nuoria pelaajia käyttöönsä. Viime kaudella Bisonsia edustanut Sebastian Booker on yksi Korikouvojen tärkeistä palasista.

Sarjan keskikastiin on ennakoitu Oulun Ynniä, joiden peli perustuu kolmeen kovaan amerikkalaisvahvistukseen ja isoon kotietuun. Mikko Tupamäen luotsaama JBA Jyväskylästä haalii itselleen Keski-Suomen alueen lahjakkaimpia koripalloilijoita ja tarjoaa illasta toiseen kovan vastuksen, kuten Bisons sai sarja-avauksessa todeta. Forssan Koripojat tarjoaa kunnollisen paikallisottelun Forssa-Loimaa akselille. Forssalla on pari laadukasta amerikkalaista ja paljon nuoria junioripelaajia kokoonpanossaan. Kokemusta divariin tuovat Johan Kotavuo ja mm Bisonsia II-divisioonassa edustanut Tero Valkama.

Ennakkoon heikoimmilla sarjassa ovat Pyrintö Akatemia ja Porvoon Tarmo. Pyrintö Akatemia koostuu Liigassa pienellä vastuulle jääneistä pyrintöläisistä sekä mm. Äänekoskelta siirtyneestä lahjakkaasta Joni Pohjosesta. Pyrintö-ikoni Damon Williams on ainakin tällä erää lyönyt tossut naulaan ja hänen roolinsa löytyy Pyrinnön penkin takaa apuvalmentajana. Esa Mäki-Tulokkaan valmentama Porvoon Tarmo pelasi jo viime kaudella hyvin nuorella joukkueella. Tammikuun aikana muutamat voitot karistivat putoamispeikon ja niinpä perinteinen koriskaupunki sai jatkaa sarjassa. Tarmo menetti viime kauden pelaajistaan ykköstykkinsä Joona Tuomalan, Michael Besselinkin sekä Juho Gummeruksen. Uutta vastuunkantajaa siis etsitään.

LoKoKo Bisons jatkaa pääosin tutulla pelaajamateriaalilla. Esko Salonen perii Jani Kiviseltä kapteenin roolin ja pyörittää Bisonsin peliä jatkossakin. Rasmus Marttinen, Juho-Matti Henttonen ja Petteri Ruutiainen jatkavat myös viime kauden joukkueesta. Ville Karvonen on uusi pelaaja Lahdesta, jolle kaavaillaan suurta roolia Bisonsin kokoonpanossa. Omista lokokolaisista Markus Lammela kuuluu pelaavaan rotaatioon. Nuoremmista loimaalaisista Eemeli Hollo, Elmeri Aulasuo, Saku Repo ja Joona Mäkilä ovat kukin ottaneet askeleita eteenpäin ja kauden mittaan on tarjolla entistä suurempaa roolia. Emil Hannula palasi tuttuihin maisemiin Loimaalle pienen tauon jälkeen.

Riku Laine on Salon Vilppaan sopimuspeluri, jolla on rinnakkaislisenssi myös Bisonsiin. Hän treenaa ja pelaa Bisonsin mukana aina tilanteen mukaan. Amerikkalaisvahvistukset Alex Foster ja Marcus White ovat molemmat rookie-pelaajia Euroopassa ja täydentävät kokoonpanon. Petteri Ruutiainen koki ikävän loukkaantumisen kautta edeltävässä harjoitusottelussa, joten hänen paluutaan kentälle joudutaan odottamaan vuoden loppupuolelle saakka.

Valmennuspuolella Bisons on vahvistunut loimaalaisille tutulla Eero Aaltosella, joka toimii valmennuksen apuna ja myös joukkueen hierojana. Tomi Malinen ja Petka Lehtinen tuovat omaa osaamistaan valmennustiimin. Malinen on apuna fysiikkavalmennuksessa ja Lehtinen toimii henkilökohtaisen valmennuksen erikoismiehenä.

Fysiikkavalmennuksen kehittäminen on yksi Bisonsin suurista tavoitteista. Fysiikkapuoleen on panostettu entistä enemmän, jotta nuorista saadaan paras mahdollinen irti. Oikeanlaisella fysiikkaharjoittelulla pelaajat pystyvät ottamaan vielä harppauksia eteenpäin.

Käynnistyvällä kaudella 12 joukkueen M1DA pelataan kaksinkertaisena sarjana, jossa 8 parasta jatkaa pudotuspeleihin.

 

Esko Salonen kantaa ”kapteeninnauhaa” kaudella 2018-19, Jeb Iveyn, Tuukka Kotin ja Jani Kivisen jalanjäljissä.

 

Bisons nähdään kotiyleisön edessä ensi kertaa torstaina 11.10 klo 18.30 alkaen, kun vastaan asettuu kivikova HBA-Märsky!

2018-10-09T19:43:02+00:00 9.10.2018|Ajankohtaista|